Sluit

NAH - Functionele kookgroep

Naam groepstherapie

 

  • Functionele Kookgroep voor personen met NAH

 

Doelgroep/leeftijd

 

  • Voor personen met een NAH die omwille van cognitieve en/of motorische en/of talige en/of visuele gevolgen een hulpvraag hebben omtrent koken. 
  • Voor personen met een NAH waarbij koken kan dienen als middel om het cognitief functioneren te trainen en/of compenseren. 
  • De persoon met NAH heeft nood aan ondersteuning volgens hun noden en wensen. Dit kan gaan over strategieën, compensatietechnieken en/of hulpmiddelen.
  • Kooktherapie wordt enkel gestart indien dit aansluit bij de hulpvraag en de doelstellingen van de persoon met NAH en zijn omgeving. 

 

Doelstellingen

 

  • Doelstellingen worden individueel bepaald en worden zowel in groep als individueel geëvalueerd.
  • Doelstellingen worden samen opgesteld a.d.h.v. een ICF kader.
  • Specifieke doelstellingen op vlak van motoriek  
    • Eenhandig leren koken.
    • Het leren kennen van hulpmiddelen en compensatietechnieken.
    • Het toepassen van correcte motorische bewegingen en uitgangshoudingen i.f.v. veiligheid, evenwicht en overbelasting.
  • Specifieke doelstellingen op vlak van cognitie en taal
    • Bevorderen van het eenvoudig en complex rekenen (vb. het metend rekenen) en budgetbeheer

    • Stimuleren van de executieve functies: plannen en organiseren - flexibel denken - initiatiefname - inzicht in eigen functioneren - inhibitie - probleemoplossend denken)

    • Leren omgaan met tijdsdruk en timemanagement

    • Aandacht: leren focussen op 1 taak of meerdere taken ondanks achtergrondlawaai (in groep kunnen functioneren, transfer naar drukke omgevingen)

    • Geheugen: het onthouden van stappenplan, ingrediënten, handeling …
    • Leren lezen, analyseren, begrijpen, aanpassen en toepassen van een recept 
    • Toepassen van vocabulaire omtrent koken en instructies begrijpen/geven
  • Specifieke doelstellingen op vlak van ADL
    • Uitvoeren van dagdagelijkse handelingen en het opnieuw leren omgaan met keukenmateriaal (met focus op transfer naar thuis)
    • Stimuleren van sociaal contact/samenwerken (communicatief - sociaal aspect)
    • Zorg dragen van eigen gezondheid en veiligheid (vb. volgen van dieet/allergie - hygiëne tijdens het koken - inschatten van risico)

    • Bevorderen van eigenwaarde en nastreven van succeservaringen

  • Eventueel nog andere individuele doelstellingen die hierboven niet aan bod kwamen

 

Programma

 

  • Er wordt beoogd om zo veel mogelijk te koken (hoofd- en/of nagerecht/ ev. soep) en alles wat ermee te maken heeft (voorbereidingswerk, afwas). Elke client maakt zijn eigen recept dat steeds individueel wordt doorlopen. 
  • De maaltijd wordt samen genuttigd. 
  • Na de maaltijd (of tijdens) wordt tijd gemaakt voor een zelfevaluatie.

  • Af en toe kan het echter zijn dat er iets anders wordt ondernomen. (samen koken,  gebruik van het openbaar vervoer, iets in de stad, iets rond een ander thema,…). Het is de bedoeling dat de persoon met NAH een eigen inbreng heeft in de kookgroep/ thema’s. 

 

Praktisch

 

  • De groepstherapie gaat door op donderdagvoormiddag van 9u30-12u30.
  • Er wordt gestart in september (eerste week) tot de week voor de sluiting in juli (afhankelijk van doelstellingen, aantal groepsleden en verlof van therapeuten/groepsleden).
  • Kostprijs: 5 euro. Dit wordt geregeld met de facturatiedienst en zal dus ook bij de facturen geplaatst worden, er wordt geen cash meegenomen!  Indien persoon met NAH niet aanwezig was, zullen er uiteraard geen kosten op de rekening geplaatst worden.
  • De boodschappen worden steeds door de therapeuten zelf uitgevoerd, wegens tijdsgebrek kan dit niet binnen de 3 uur toegepast worden.